PETITES HISTÒRIES

Sortida escolar

1 comentari

Des de fa uns anys s’ha permés als instituts completar les classes de diverses matèries amb viatges en el temps, que ajuden a comprendre l’evolució de la humanitat, els descobriments, els avenços científics i tants altres camps d’estudi. La bombolla protectora Delta va ser un invent revolucionari, sense ella seria impensable fer aquests viatges, ja que quedaríem exposats a ser vistos i a patir mil perills, jugant-nos-hi la vida o la possibilitat de tornar. Però gràcies a la Delta, podem passejar-nos pel passat com suspesos en una bombolla: ho veiem tot “des de dalt”, podríem dir, i ningú ens pot veure ni tocar. És cert que no hi podem anar un grup gaire gran a la vegada, ni quedar-nos massa estona en cada any visitat, però per a l’ús educatiu, aquest tipus de bombolla protectora ens va com anell al dit.

Avui anirem a fer un recorregut per il·lustrar la història dels llibres i les biblioteques. Els estudiants d’ara no acudeixen a les biblioteques. Al voltant de l’any 2.200 començaren a caure en desús, quedant com a conservadores de rareses impreses en paper i altres suports físics.

– Nois, atents. Primera parada: Mesopotàmia, any 2.000 abans de Crist. Aquí veureu com feien els primers “llibres”.
– Perdoni Imma, vol dir que no hem anat a un taller d’escultura?
– No, no, David. El paper encara va tardar en inventar-se, per això picaven sobre maons i pedres deixant-hi les inscripcions que podeu observar. I ja existien les primeres biblioteques que els conservaven.
– Apa! per a ser escriptor havies d’estar ben fort! – tots riuen.

Fem un salt en el temps.

– Sóm al segle II abans de Crist, a Egipte. Contempleu la biblioteca d’Alexandria. Va ser la més gran del món a la seva època, arribant a contenir fins a 900.000 volums.
– Caram, doncs amb tantes pedres…
– Ja veig per on vas, Joana. Però en aquell temps els egipcis ja havien inventat el papir per escriure-hi, el feien a partir d’una planta aquàtica present per exemple al riu Nil. Aprofiteu per fixar-vos en l’escriptura egípcia… i sabreu d’on ve el nom del passatemps “jeroglífic”. I ara, ens movem només de lloc mantenint l’any. Passem a l’antiga Grècia: la biblioteca de Pèrgam. Rivalitzava amb la d’Alexandria, però no va ser tan gran, sembla que va arribar als 200.000 volums.
– Ei, professora, una pregunta. Em sona aquest nom, Pèrgam… no era un material antic, anterior al paper?
– Molt bé, Damià! Inicialment al Pèrgam rebien el papir d’Alexandria, però en crèixer la rivalitat entre les dues biblioteques, Alexandria va deixar d’enviar-ne. Llavors, a Pèrgam van inventar el pergamí, fet a partir de la pell d’animals. Com els papirs, eren ben llargs i s’enrotllaven.
– Així sí que es podia dir d’un llibre que era un rotllo! – més riures.

Saltem de nou, avancem.

– Ens trobem ara a Roma, al segle IV. En aquest segle s’incrementa l’ús del còdex, que resulta de cosir diferents pergamins o papirs i afegir-hi unes tapes més dures.
– O sigui, que ja tenim el format del llibre?
– Sí, però seguia estant escrit a mà. Podeu imaginar el que tardaven en fer-ne una còpia? No és d’estranyar que els guardessin sota clau!

Ens movem endavant en el temps.

– Som al segle X, al monestir de Santa Maria de Ripoll. Podeu veure com els monjos copien llibres, que després intercanviaven amb llibres d’altres llocs. A l’Edat Mitjana les catedrals i els monestirs eren els que tenien biblioteques i custiodiaven els coneixements. Bé, els coneixements que els interessava, és clar. Fins i tot, més endavant l’esglèsia va crear un índex de llibres prohibits, per heretgia, política o sexualitat, per exemple, o de filòsofs o astrònoms. Es van cremar molts llibres, i no permetien que la gent els llegís.
– Això seria impensable a la nostra època! No podrien evitar la lectura a la nostra interconnexió! Caram amb l’Edat Mitjana…
– Doncs el cert és que l’índex de llibres prohibits pròpiament dit va ser promulgat en el segle XVI, i encara que us costi de creure, no es va suprimir fins a la meitat del segle XX.
– De debó?

Ens queden dos salts més.

– Quan a Europa es va començar a usar la impremta a finals del segle XV, les biblioteques van començar a crèixer i disposar de més exemplars. Al segle XVII trobem les primeres biblioteques públiques creades per persones que no són els reis ni per institucions públiques, i ja apareixen els bibliotecaris professionals. Ara ens trobem en una d’elles: la biblioteca Bodleian, a la Universitat d’Oxford.
– Però, aquells que consulten els llibres estan encadenats! Són presos?
– No Anna, fixa-t’hi bé. Són els llibres els encadenats a la taula!

I per fi la darrera visita del dia.

– Als segles XIX i XX els llibres estaven força més estesos, doncs la indústria de la impremta es va mecanitzar i eren a l’abast de la gent. Som ara a principis del segle XXI en una biblioteca pública a Barcelona. Una primitiva xarxa informàtica començava a estar distribuïda per totes les cases, i molts continguts es trobaven disponibles en format digital. Amb aquest canvi, les biblioteques es van orientar a consultes específiques i a fer divulgació i promoció de diferents formats de cultura.
– Aquí veig una agenda d’activitats per aquest mes força interessant: hora del conte pels infants, club de lectura juvenil, concert “Poemes i música”, taller de cuina, conferència sobre l’estrès, tertúlia literària i cafè, cinefòrum, …

Finalment, ja som de tornada. Ha estat un matí molt intens i ben aprofitat.
Hmm… de fet, podria estar bé repescar algunes de les activitats que feien a les biblioteques del segle XXI…


Autor: M.Carme Marí

Twitter: @carme_tuit Blog: https://PetitesHistories.wordpress.com

One thought on “Sortida escolar

  1. M’ha encantat!!!
    Has fet un resum molt clar de l’evolució dels llibres i biblioteques al llarg de la història.

Deixa'm un comentari! (no cal donar cap dada personal, es poden deixar en blanc)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.